Dinsdag 15 maart 2022 om 20u, online
We herinneren het ons nog uit onze opleiding: “ius novit curia” – de rechter kent het recht. Het zou er nog aan ontbreken, vermits eenieder geacht wordt het recht te kennen.
Zo eenvoudig zit de wereld echter niet in elkaar. Ooit dachten we de werkelijkheid aan te kunnen met het onderscheid tussen feit en recht. Bij nader toezien bleken beide niet vlekkeloos van elkaar onderscheiden te zijn. En binnen de feiten gaat het helemaal mis. Waar partijen geacht worden feiten ter beoordeling voor te leggen aan de rechter, die ze dan inpast in het recht, blijkt die oefening alles behalve vanzelfsprekend. Feiten en feiten zijn immers twee. Zeker, de rechter kan zich laten bijstaan door een deskundige, maar dat mag geen aanleiding geven tot een delegatie van rechtsmacht. Uiteindelijk staat de rechter er vrij alleen voor. Is hij toegerust voor zijn taak?
Niet alleen de rechter moet een beeld proberen te krijgen van wat wetenschap over de werkelijkheid leert. Ook regelgevers allerhande moeten dat doen, met vallen en opstaan. Ook zij laten zich bijstaan door experten, maar blijven in laatste instantie de politieke verantwoordelijkheid dragen. Is die situatie gezond?
Ook uit onze opleiding herinneren we ons flauwe grapjes van het type dat wie niet rekenen kan, rechten studeert. Zeg het niet voort, maar misschien is er wel iets van aan. Bereidt onze opleiding ons voldoende voor op de confrontatie met de veelzijdige werkelijkheid die het recht probeert te ordenen?
Om die weinig comfortabele vragen van een begin van antwoord te voorzien, kan de Vlaamse Juristenvereniging een beroep doen op een uitgelezen panel. Dr ir. Didier De Buyst heeft een jarenlange praktijk als gerechtsdeskundige in complexe dossiers en beleeft dagelijks de vertaalslag tussen wetenschap en recht. Professor Wannes Vandenbussche kent het bewijsrecht op zijn duimpje en heeft ook heldere gedachten over de rechtenopleiding. En professor Anne Ruth Mackor presenteerde op de jongste jaarvergadering van onze Nederlandse zustervereniging uitdagende gedachten over de kansenrechter. Als u wil weten wat die zou kunnen doen, is er maar één mogelijkheid: op 15 maart aan te sluiten bij onze gedachtenwisseling.
Aanmelden graag via secretariaat@vjv.be, uiterlijk op 13 maart 2022. U krijgt dan een link doorgestuurd die u toelaat deel te nemen aan deze activiteit.
De activiteit is gratis.
Programma:
20.00u: Welkom door Frank Judo, voorzitter Vlaamse Juristenvereniging.
20.05u: Dr ir. Didier De Buyst: Een wetenschapper/ingenieur ontmoet de rechtspraktijk.
20.25u: Prof Dr Wannes Vandenbussche (UGent): Waarop bereidt de juridische opleiding ons eigenlijk voor?
20.45u: Prof. Mr Dr Anne Ruth Mackor (RU Groningen): Kansenrechters en kansengriffiers.
21.05u: Vragen en bedenkingen uit de virtuele zaal.
21.40u: Slotbedenkingen.
Wil u ook dit jaar deel uitmaken van de enige juristenvereniging in ons land die alle scheidslijnen binnen de juridische wereld overstijgt? Dat is in deze tijden misschien nog belangrijker dan voorheen.
Als u dat wil doen, zijn we u erg dankbaar. U gelieve dan 50 € (als gewoon lid) of 125 € (als steunend lid) te storten op rekening BE94 3631 5216 1314 van VJV-Organisatie vzw en hier uw gegevens in te vullen.
Wij danken u bij voorbaat voor uw steun en kijken ernaar uit u te ontmoeten op 15 maart of een van onze andere activiteiten.
Met vriendelijke groet
Frank Judo
voorzitter VJV