De laatste decennia kenmerken zich door een verregaande en steeds snellere vooruitgang van de medische wetenschap en de technologie. Dat dat in de regel positieve gevolgen heeft, valt niet te ontkennen. Toch rijzen daarbij ook fundamentele vragen, in het bijzonder hoe het recht met deze ontwikkelingen omgaat en hoe het recht zich naar aanleiding daarvan zelf verder ontwikkelt.
Vertrekkend vanuit twee gevalstudies, aangebracht door vertegenwoordigers van de beroepsvereniging van artsen en de beroepsvereniging van ingenieurs, proberen we zicht te krijgen op de wijze waarop het recht met deze vooruitgang omgaat. Belemmert het recht deze vooruitgang? Of stimuleert het deze vooruitgang eerder? En gaat het recht door deze medische en technologische vooruitgang zelf ook vooruit?
Vervolgens zullen twee befaamde sprekers, vanuit hun eigen discipline, onderzoeken hoe met deze ontwikkelingen wordt omgegaan. Dr. M. Boenink onderzoekt de manier waarop vanuit de ethiek en de techniekfilosofie kan worden geanticipeerd op nieuwe en opkomende biomedische technologieën. Prof. dr. S. Lierman zal vervolgens het juridisch statuut en de rol van het voorzorgsbeginsel in onze samenleving uitdiepen en zal nagaan of en op welke wijze dit beginsel de belangwekkende technologische evoluties en ontwikkelingen stimuleert dan wel een halt toeroept.
Afsluitend zullen alle bevindingen worden aangevuld, besproken en becommentarieerd door gerenommeerde ervaringsdeskundigen tijdens het paneldebat, samen met de sprekers.