Op 29 juni werd in Gent het allereerste “juridische woord van het jaar” bekendgemaakt.
In zijn verwelkoming verwees voorzitter F. Judo naar de kernspreuk van P.van Duyse ‘De Tael is gansch het Volk” (18.04-1859) geschilderd in de zaal.
Voor de selectie kon de Vlaamse Juristenvereniging een beroep doen op een onafhankelijke jury, samengesteld uit
Helen Goedgebeur (VRT journaliste), Bruno Lietaert (kamervoorzitter in het arbeidshof van Gent), Rosemarie De Man (advocate) en Rudy Verbeke (voormalig vrederechter). Deze jury maakte een keuze op basis van de voorstellen die vanuit een ruime kring van juristen en niet-juristen werden gedaan.
Uiteindelijk werd “TikTok-justitie” verkozen tot eerste juridische woord van het jaar. De jury verkoos “een woord dat ontstond tijdens het voorbije gerechtelijk jaar, een zekere populariteit of minstens het potentieel daartoe bezit in Vlaanderen en bij ieder jurist een gelijkaardige betekenis oproept”. Het woord maakt “de spanning duidelijk tussen de vaak complexe en grondige en soms ook moeizame en langzame zoektocht naar juridische waarheid en de snelle meningsvorming op de sociale media”. Het woord illustreert hoe recht en samenleving met elkaar in contact komen en hoe de vertaalslag tussen beide werelden soms tot frictie leidt.
Andere genomineerde woorden waren “moeskramerij”, “seriewoordenaar”, “strafjes”, “Klasse Justitie”, “constituerend minikabinet”, “fietssuggestiestrook” en “tiny house”.
Voor de bekendmaking door de jury hing de zaal aan de lippen van Jurylid Rudy Verbeke met zijn boeiend en leerrijk verhaal over de ridder en de artiest, of de vriendschap tussen Fik (René Victor, de motor van het Vlaamse juristenleven) en Pol (de dichter Paul van Ostaije). Hij eindigde met het gedicht van P. Van Ostaijen speciaal geschreven voor zijn vriend René Victor. Rudy Verbeke de artiest en de ridder- eindversie
Dr. Isabelle Bambust (UGent) liet haar licht schijnen over “Hoe taal en recht je leven verrijken”. Zij liet iedereen kennis maken met juridische woorden die spontaan opborrelen uit de verhalen bij de lessen Nederlands voor anderstaligen, zoals taalvrijheid, taalidentiteit, godsdienstvrijheid, parkeerretributie. VJV – Recht en Taal – Je t’aime mois non plus – KANTL – Isabelle Bambust
Voorzitter F. Judo sloot de bekendmaking af op zijn eigen inspirerende manier. Hij feliciteerde meester Lieven De Graeve als indiener van het verkozen woord “TikTok-justitie”.
Hij riep ook op om alvast na te denken over het juridische woord voor 2023-2024.
Tenslotte dankte hij de jury, de sprekers, eenieder die een woord heeft ingediend, alsook het VJV-bestuur.
In het schitterend interieur van het Huis van Oombergen (vestiging van de in 1886 opgerichte Koninklijke Vlaamsche Academie / KaNTL) kon iedereen nog nagenieten van deugddoend, vriendschappelijk napraten met een glas op dat nieuwe woord. Enkele sfeerbeelden. Hierbij keek eenieder alvast uit naar het juridische woord van het jaar 2023-2024.
Hieronder vindt u ook de aankondiging op VRT News:
Na de ophef over de zaak-Sanda Dia: “Tiktok-justitie” is verkozen tot juridisch woord van het jaar
“Tiktok-justitie” is verkozen tot het juridisch woord van het jaar. De Vlaamse Juristenvereniging koost voor dit woord omdat het de spanning weergeeft tussen “de juridische waarheid en de snelle meningen op sociale media”. Die spanning kwam tot een kookpunt na de uitspraak in het proces over de dood van Sanda Dia. …. Hanne Decré – do 29 jun 20:30;
voor de volledige tekst zie: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/06/29/juridisch-woord-van-het-jaar-tiktok-justitie/